Welke jeukwoorden gebruik jij?

‘JEUKWOORD’: ik vind het een  meesterlijke term!

Iedereen gebruikt ‘vaktaal’ in zijn werk, ik ook. Jarenlang heb ik woorden gebruikt, die voor mijn gevoel ‘goed bekte’ en interessant klonken. En het leek erop dat mijn collega’s precies begrepen wat ik bedoelde als ik het had over kritische succesfactoren, doorpakken, innoveren en passie voor mensen. Maar was dat ook zo?

In vaktaal worden vaak jeukwoorden gebruikt. Volg je het nog?

Aap wat bedoel je nu eigenlijk

Welke jeukwoorden gebruik jij en wat wil je er echt mee zeggen?

In ons dagelijks leven kom  je veel jeukwoorden tegen, maar ze zijn vooral bekend binnen kantoor sferen. Bij veel van deze jeukwoorden wordt niet stil gestaan bij de werkelijke betekenis.

Hierdoor verliezen jeukwoorden snel hun waarde. Ze worden gebruikt als rookgordijn voor allerlei activiteiten en veel mensen kunnen niet  aangeven waar het nu echt over gaat.

De kern van een jeukwoord is dus dat het veel gebruikt wordt om een mooie bedrijfscultuur te schetsen, maar dat niemand eigenlijk weet wat je er mee bedoelt.

Jeukwoorden worden te pas en te onpas gebruikt, maar zorgen vaak meer voor een vage bedrijfscultuur, dan voor duidelijkheid.

Ik had ‘bila’s’  met mijn leidinggevende. In een vergadering moesten we als team soms even ‘doorpakken’. Even iets ‘aftikken’ als je bij elkaar aan je bureau stond. Lekker ‘brainstormen’ in een projectgroep. Vooral ‘transparant’ zijn naar je klanten? Hoe doe je dat in godsnaam? Zoveel mogelijk ‘zelfsturing’ binnen het team. Aarrghh! Zorgen voor ‘commitment’ binnen je werkgroep, ‘interne cohesie’? Samenwerken werd ‘co-creatie’. Duidelijkheid krijgen over ‘de stip op de horizon’.  Hoe creeeren  we ‘draagvlak’ voor ons nieuwe product?  Het was ook fijn als ik ergens ‘iets van vond’. ‘Innovatief’ bezig zijn en ‘out of the box’ denken. Oh ja, en ‘passie’ hebben voor……en….. ‘in je kracht staan’…. Daar kreeg ik helemaal acute uitslag van.

Frustratie

We hebben er allemaal een handje van om bepaalde jeukwoorden te gebruiken. Ik betrap me er zelf ook nog regelmatig op.

Maar wat vertelt zo’n jeukwoord nou eigenlijk?

Helemaal niets. Niemand weet precies waar hij het over heeft.

Stop er mee en zeg écht wat je bedoelt.

 

Geef een reactie

Informatie & Gegevens