Wat is jouw lekkende kraan?

Als ik vroeger thuiskwam met mijn rapport, met 6 voldoendes  en een 4 voor wiskunde, ging het gesprek uiteindelijk toch over die 4. Terwijl dat mijn lekkende kraan was. Wiskunde vond ik een ramp. Mijn leraar kon het maar op een manier uitleggen en dat was zeker niet mijn manier. Ik snapte het gewoon niet. Bloed, zweet en tranen……….dat stond voor mij gelijk aan wiskunde.

Ik zal heel eerlijk zijn, het is nooit mijn hobby geworden. Dus ik kon beter dingen kiezen die me gemakkelijker afgingen, bijv. een gesprek voeren, iets uitleggen, verslagen maken of de  administratie bijwerken.

Wat is jouw natuurlijk talent? En wat zijn je lekkende kranen?

En hoe zet jij het in binnen jouw werk?

Wat is je natuurlijk talent? Talent

Natuurlijk talent klinkt misschien wat ‘zwaar’, maar de term klopt wel.

Het is talent wat echt bij je past, wat heel natuurlijk voor je is.

Het zijn dingen die je gemakkelijk afgaan, je zo uit je mouw schudt, wat je geen energie kost, die bij je passen, je roeit met de stroom mee. Je hoeft geen masker op te zetten. Je kunt gemakkelijk de dingen doen die je belangrijk vindt en je missie vervullen.

Soms denk je dat anderen het ook kunnen, want zo moeilijk is het toch niet? Dat is onjuist.

 

TIPS:

1) Geniet ervan dat je dingen goed kunt. Dat is je natuurlijk talent. Niet iedereen is daar goed in. Ben je daar bewust van. Schrijf 3 talenten op, maar als je er meer weet……

2) Als je weet wat je natuurlijk talent is, kun je collega’s of klanten ermee helpen. Waar ben jij expert in? Geef cq. deel wat je kunt en wat je weet. Want wat je geeft, krijg je terug.

3) Focus op waar je goed in bent. Maak er gebruik van en zet het in, waar je kan. Je zult zien dat er collega’s en klanten naar je toe komen.

 

Wat is je lekkende kraan? kraan

Je kent ‘em wellicht uit je keuken: je hebt de kraan echt dicht gedraaid, maar je hoort toch iedere keer een druppel in de gootsteen vallen. En…… dat kan uren doorgaan.  Jouw lekkenede kraan ga je echt voelen als het langer duurt, o.a. vermoeidheid, korter lontje, je terugtrekken en passiviteit.

Bij je lekkende kraan  gaat het om dingen die je energie kosten, je niet gemakkelijk afgaan, niet echt bij je passen, maar je doet ze toch. Soms verschuil je je achter een masker als je er mee bezig bent en doet alsof er niets aan de hand is.

Voor je lekkende kraan krijg je complimenten van anderen. Omdat je er zo hard voor moet werken en het zweet je op je voorhoofd staat. Maar je roeit tegen de stroom in en kost heel veel energie. Je wordt er niet echt vrolijk van.

 TIPS:

1) Stop ermee om van een 4 en 6-je te maken. Het kost je veel kruim, je voorraad energie is zo leeg en je zweet je wezenloos.

2) Ken je lekkende kranen en schrijf er 3 op. Spreek met jezelf af hoe lang je met een taak of opdracht bezig blijft, bijv. maximaal 15 minuten. Stop er dan mee en ga wat anders doen. Er is werk genoeg wat je gemakkelijker afgaat.

3) Schakel collega’s in die je kunnen helpen. Jij hebt vast jouw natuurlijk talent in ruil daarvoor.

Wil je meer weten over het inzetten van natuurlijk talent op je werk? Of wat je kunt doen met je lekkende kranen?

Neem contact op met De Talentversneller, ellen@detalentversneller.nl of 06-83200371

Geef een reactie

Informatie & Gegevens