Verhoog je gunfactor!

Op zijn 10 e  jaar (1979) zag illusionist Hans Klok een truc die hem altijd bij zou blijven, de kartonnen doos door Hans Moretti. Er was maar een manier om ‘m te pakken te krijgen. Hij vroeg aan de nazaten van Moretti of hij de truc mocht overnemen en het antwoord was ‘nee’. Ze vonden hem nog te onervaren en de Moretti’s wilden het “Schwerterkarton” binnen de familie houden.

In 2015 krijgt Hans Klok een bericht van Peter Moretti, de zoon van, waarin hij schrijft dat het tijd wordt dat Klok de rechten krijgt van het “Schwerterkarton”. Ze gunnen hem de truc, omdat ze denken dat Hans degene is die de traditie het beste kan voorzetten.

Wat kan jij doen om je gunfactor te verhogen?

Weet je dat 80% van de (zakelijke) beslissingen wordt beïnvloed door je persoonlijke gunfactor?

Iemand gunt je iets: een bepaalde opdracht, klus of een contact. Of niet natuurlijk. Gelukkig kun je je gunfactor wel degelijk verhogen.

Wat is de gunfactor?

De gunfactor is net zoiets als de X-factor, moeilijk te omschrijven en even ongrijpbaar. Je zou het kunnen beschrijven als een pakket met persoonlijke kenmerken, zoals bijvoorbeeld authenthiek voorkomen of je karakter, die maken dat een ander je sympathiek vindt en je daarom iets gunt.

Het blijkt dat iemand een hogere gunfactor heeft als hij aantrekkelijk is, er betrouwbaar uitziet en op zijn gesprekspartner lijkt. Het geven van complimenten, iets voor een ander doen en openheid geven spelen ook een belangrijke rol.

5 tips om je gunfactor te verhogen:

 • Begin met luisteren

  Toon oprechte interesse in de ander (collega, leidinggevende, klant etc). Luister naar wat de ander zegt, vraag door en vat zijn of haar verhaal samen. Dat moedigt aan tot meer. Recente onderzoeken tonen aan dat in minder goede (economische) tijden de meesten van ons op zoek gaan naar écht, onderling contact.

 • Een goed begin…

  Geef een overtuigende handdruk als je je  voorstelt, dat staat voor een persoonlijkheid met zelfvertrouwen. Glimlach als je je voorstelt. De ander lacht namelijk bijna altijd automatisch terug en de positieve toon is gezet. Stel je daarna in maximaal 30 seconden voor. Daarna verslapt de aandacht van de ander.

 • Goed geïnformeerd op pad

  Dit geeft én wekt vertrouwen. Bedenk vooraf wat je voor de ander kan betekenen. Probeer tijdens het gesprek zelf met hem of haar mee te dromen en kom met creatieve oplossingen voor het probleem.

 • Tijdens het gesprek

  Bijna driekwart van de communicatie is lichaamstaal! Gebruik daarom actieve lichaamstaal, praat met je handen, lach en draai jezelf naar je gesprekspartner toe. Handig om te weten: als je gesprekspartner het met je eens is, spiegelt hij je lichaamstaal. Mensen die elkaars houding en bewegingen nadoen, ervaren namelijk overeenstemming met elkaar. En vinden elkaar onbewust aardig.

 • Maak een complimentje

  Wees vriendelijk, open en authentiek. Maak af en toe een complimentje. Een simpel trucje, maar o zo doeltreffend. Ook als je iemand niet zo mag. Het heeft namelijk een gunstige invloed op de sfeer. Doe het wel gemeend, anders werkt het niet. Net doen alsof werkt averechts.

De 5 tips kun je direct toepassen.

Wil je meer weten over de theorie achter de gunfactor? Lees het boek: ‘Verhoog uw gunfactor‘ van Michiel Cobben of schakel De Talentversneller in.

Geef een reactie

Informatie & Gegevens