Te koop Bulldozer

Ik heb  mijn ‘bulldozer’ op marktplaats gezet. Jarenlang heb ik op mijn bulldozer gezeten, mijn ‘to do’ lijstjes afwerkend. Ik vond dat bepaalde klussen ècht af moesten op een dag. Ook al had ik er geen zin in of gaf het geen energie. Je kent het wel.

Dus stapte ik op mijn bulldozer en ging met ‘frisse tegenzin’ aan de slag. Duwen, trekken, terugschakelen, versnellen, linksaf, rechtsaf etc. etc.

Jeetje wat een tijd en energie kostte sommige klussen. Om over het resultaat nog maar te zwijgen.

Op mijn Bulldozer

Wat ervaarde ik als ik in de cabine zat? Druk, want er moest iets af. Spierspanning in mijn schouders en in mijn gezicht. Focus op de klok, vaststellen dat ik een uur verder was met nihiel resultaat. Dus ook frustratie. Ik keek tegen een hoop (lees: veel) werk aan en dat stimuleerde absoluut niet.

Ik werd me steeds meer bewust van mijn ‘bulldozer’. Soms stond ik al op eerste tree richting de cabine en vroeg me af: ‘Wat doe ik nu? ”. “Eraf wegwezen. Ga iets doen waar je wel blij van wordt.”

Zo nu en dan worstel ik er nog mee, maar het gaat steeds beter.

Bulldozer versus inspiratie

Voor mij staat werken op mijn bulldozer tegenover het werken vanuit inspiratie.  Jaren geleden dacht ik: “Wat een zweverig idee”. Blijkbaar was ik toen nog niet zover, dus stapte ik weer op mijn gele vehikel.

Vanuit inspiratie werken is als fietsen met de wind mee en kijken waar ik uit kom. Onderweg zijn er bepaalde obstakels, maar die kan ik gemakkelijker omzeilen, omdat de wind de richting bepaalt.

Zeker, er zijn er nog steeds bepaalde klussen die gedaan ‘moeten’ worden. Dat verandert niet, wel de manier waarop ik ermee om ga.

Werken vanuit inspiratie

5 tips

  • Bewust worden: sta ik al op de 1 e tree richting mijn cabine? Zit ik al achter het stuur? Hoe zit ik erbij? Staat ie al in de 1 ste versnelling? Wat zie ik voor me en word ik er vrolijk van?

  • Maak van je “hoop” werk kleinere hoopjes, zodat de klussen overzichtelijker worden. Het geeft rust, het hoeft niet allemaal tegelijkertijd af en het is gemakkelijker om aan 1 hoopje te beginnen.

  • “Moet ik die klus nu doen?” Door elke keer het accent van de vraag op één van de woorden in de zin te leggen, stel je jezelf steeds een ander soort vraag. Beantwoord je de eerste of volgende vraag met nee, dan hoef je de andere vragen niet meer te beantwoorden en kun je de klus naast je neerleggen of aan een ander overlaten.

  • Ga aan de slag als het stroomt. Op gevoel met een klus aan de slag gaan, bijvoorbeeld een klant bellen, het schrijven van een verslag of blog . Gewoon, omdat je er zin in hebt of omdat je het leuk vindt. Doe tussendoor de volgende check: ga rustig zitten, haal een paar keer diep adem en ervaar wat NU goed bij je past.

  • Las een pauze in. Als het even niet stroomt, geen paniek, geen frustratie. Ga gewoon iets anders doen: wandeling buiten, rekken en strekken, koffie zetten en maak een praatje. Werk je thuis? Draai een was, doe even boodschappen, laat de hond uit.

Ik ben erg benieuwd naar jouw ervaringen. Zit jij regelmatig op een bulldozer? Wat doe jij of laat je om meer vanuit inspiratie te werken?

Laat je reactie achter. Inspireer jezelf en inspireer anderen.

Meer weten over werken vanuit inspiratie?

Neem contact op: ellen@detalentversneller.nl of 06-83200371.

Geef een reactie

Informatie & Gegevens