Stel je oordeel ‘ns wat vaker uit

Wat zijn wij toch snel geneigd om een oordeel te vellen. En die zijn niet altijd positief. Het grootste bezwaar is echter dat we onterecht oordelen over mensen. ‘Het is dwaas om te oordelen’ zegt een Indiase leermeester. Waarom zegt hij dit? Omdat we nooit het complete verhaal kennen. We kennen de oorsprong en de toekomst van die persoon niet. En zelfs al denk je die wel te kennen, je kan geen gedachten lezen of de toekomst voorspellen.

Uiteraard is iemand die nooit ergens een oordeel over heeft geen sprankelende persoonlijkheid. Daar komt nog bij dat er duidelijk dingen zijn waar je een negatief of positief oordeel over kunt (of moet) hebben.

Toch is het goed om eens na te gaan of je terecht oordeelt over een persoon. Ken je het hele verhaal? Is je oordeel gebaseerd op waarheid of op aannames? Iemand die voorzichtiger is met zijn oordeel ontwikkelt een zachtere persoonlijkheid en straalt meer respect uit naar anderen.

En die open communicatie krijg je alleen door minder te oordelen. Hoe doe je dat?

Daarvoor moet je eerst begrijpen wat oordelen precies inhoudt. Feitelijk is een oordeel een mening over hoe iemand is of handelt. Een oordeel valt of staat met een vergelijking, waarbij de ‘gever’ zich als bron beschouwt. Hij beschikt over ‘redelijke’ normen.

Wat gebeurt er als je je oordeel zo nu en dan eens uitstelt?

1) Het levert je ruimte op om je op het positieve te richten. Als je alleen maar let op de tekortkomingen van anderen is dat heel vermoeiend. Deze energie kun je toch veel beter gebruiken, o.a.  om meer plezier te hebben, jezelf te ontwikkelen en/of te werken aan je eigen talent.

2) Door de ander te begrijpen, het goede in de ander te zien, lost de rest van de oordelen ook op.

3) Je kijkt meer naar de overeenkomsten, dan naar de verschillen. Mensen lijken verrassend veel op elkaar: we willen toch allemaal ons nuttig maken, doelen bereiken en plezier maken? Door te oordelen stel je jezelf boven de ander. Dat komt de samenwerking en de communicatie niet ten goede.

4) De communicatie blijft open en respectvol en is er ontstaat meer begrip. En wie weet horen we het hele verhaal van de ander.

Wat was mijn les? Achter ieder mens schuilt een verhaal.

Stel jij je oordeel wel eens uit? Wat zijn jouw ervaringen? Ik ben erg benieuwd.

Geef een reactie

Informatie & Gegevens