Houd de bal in het spel!

Ik zag al een tijdje wat mindere scherp, wat waziger, op afstand. Een hele tijd heb ik brillenzaken kunnen ontwijken. Toen ik tijdens een seminar  verschillende keren aan mijn buurvrouw moest vragen wat er op het scherm stond, kon ik er niet meer onderuit.

Bij brillenzaak stapte ik een nieuwe wereld binnen. Na de intake en het gesprek met de opticien, kon ik een montuur gaan uitzoeken. Net zoals verschillende soorten pindakaas, was de keuze erg groot. Ik koos voor een onopvallend model.

Ter afsluiting had ik nog een gesprek met de verkoopster. Zij begon in een hoog tempo over de kwaliteit van het glas (‘ja, hoezo?’) , ontspiegelen (‘huh?’) , schoonmaken (‘natuurlijk!’), verzekeringen (‘dat zal wel weer wat kosten’), etc. Het begon me de duizelen en ik haakte af. Herken je deze situatie?

Hoe houd jij de lijn met de ander: je collega, de klant, de leidinggevende ?

Dagelijks worden er op de werkvloer vele pogingen gedaan om goed met elkaar te communiceren. Of het nu gaat over mailen, telefoneren, samenwerken, opdrachten geven, de ander overtuigen of gewoon een gesprek over koetjes en kalfjes.

Iedereen doet echt zijn best. En herkent ook wel dat je soms het gevoel hebt dat je tegen een muur staat te praten of dat je het gevoel hebt dat de ander jou totaal niet begrijpt of wil begrijpen.

Je bent aan het pingpongen, maar het balletje valt iedere keer op de grond. Vermoeiend!

Wat is bij pingpongen (lees: echt contact maken) belangrijk?

  • Begin met de K-K-K onderwerpen, koetjes, kalfjes en koffie. Stel de ander op zijn gemak. Wil je samen iets bereiken, moeten beide partijen zich veilig voelen. Trek er 5 minuten voor uit.

  • Dat je afspraken met elkaar maakt. Is de ander op de hoogte van de spelregels? Wat is het doel van het spel? Ga je oefenen om je slag te verbeteren? Wil je zo snel mogelijk winnen? Wil je kijken hoe lang jullie het balletje in het spel kunnen houden? Etc. Wat is het doel van het gesprek?

  • Dat je goed op de ander let. Waar staat hij? Waar beweegt ie naartoe? Kijk wat de ander doet, volgt ie het spel nog. Is hij er nog bij? Ben jij er nog bij?

  • Dat je het balletje goed raakt en zorgt dat ie over het net komt. Met andere woorden, zorg dat je in contact blijft. Komt je boodschap aan? Snap jij de ander? Is het duidelijk waar het over gaat? Stel vragen als er onduidelijkheid is.

  • Dat je de bal in de spel houdt. Dan houd je letterlijk contact met de ander en hoef je niet iedere keer opnieuw het gesprek te starten. Oftewel het balletje in de hoek van de kamer te zoeken en te serveren.

  • Dat je plezier beleeft aan het spel. Heeft de ander het naar de zin of haakt ie af Vind jij het interessant, leuk?

  • Dat je je best doet, er energie in steekt. Als jij geen interesse toont, waarom zou de ander het wel doen. Mensen voelen haarfijn aan of je oprecht bent of niet.

Bij de brillenzaak begon de verkoopster meteen met pingpongen, zonder het K-K-K verhaal te gebruiken. Het pingpongballetje viel iedere keer op de grond en moest ik het oprapen. Uiteindelijk heb ik de dame uitgelegd dat ik een leek was op het gebied van brillen.

Heb jij nog andere pingpong tips?

 

Geef een reactie

Informatie & Gegevens