Perfectie is saai!

Ken jij die hippe ‘spreukenplankjes’. Bij een tuincentrum zag ik er een met de tekst “Nobody is perfect”.

Hoe komt het dan dat jij denkt dat die spreuk niet voor jou geldt?

Een aantal mensen denkt dat hun  bestaansrecht is gekoppeld aan perfect handelen. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, als het maar niet overslaat naar ongezond perfectionisme.

Een paar jaar geleden had ik een paar gesprekken met een assistent bedrijfsleider in een dierenwinkel. Wanneer was hij écht gelukkig? Als alle artikelen in de schappen waren gespiegeld, het er keurig uitzag en de winkel op orde was. En dan kwamen er ‘helaas’ klanten binnen. Die pakten producten uit het schap, zetten die scheef terug, legden zakken brokken half in het schap, verwisselden soms de prijsjes, haalden kooien uit elkaar  etc. etc. Je snapt het al. Het werd voor die man soms een verzoeking.

Dus ontspan. Weet dat perfectie saai is en ga voor imperfectie.

Hieronder volgen 5 tips voor imperfectie:

  • Je bent prima zoals je bent. Je bent niet de knapste, maar ook niet de lelijkste, je bent niet de domste, ook niet de slimste. Zoals de meesten van ons zit je ergens tussen Einstein en Alzheimer. Er is niemand die perfect is. Niemand! Met al je fouten ben je nog altijd prima.

  • Je hebt veel meer bereikt dan je beseft. Als je je meer concentreert op wat je goed doet en minder op wat nog beter kan, neemt je gevoel om perfect te willen zijn af. Het is een kwestie van focus.

  • Stop jezelf te vergelijken met je ideaalbeeld en begin met waarderen wie je werkelijk bent. En….van vergelijken word je ongelukkig en krijg je rimpels!

  • Zonder mislukking geen succes. Dat is een universele wet. Neem Elon Musk, o.a. oprichter van SpaceX en Tesla als voorbeeld. Zijn Tesla S heeft een moeizame start gehad. Of Billy Joel, die jaren in rokerige kroegen heeft opgetreden, voordat hij bekend werd. Of het verhaal van Joop van den Ende, die dolgraag acteur wilde worden. Bij gebrek aan talent, is hij een bekende mediamagnaat geworden op het gebied van TV en musical.

  • Stop ermee om je voor 150% in te zetten. Als je je stofzuiger voor langere tijd op 150% laat draaien, gaat ie vroeg of laat kapot. Datzelfde geldt voor jou, op een gegeven moment stort je in. Het is beter te steven naar 80% en het langer vol te houden. Het is ook makkelijker.

stofzuiger

Ben jij die stofzuiger die altijd op volle toeren loopt? Bel met De Talentversneller, 06-83200371

Geef een reactie

Informatie & Gegevens