Heb jij twee handen aan het stuur?

We hebben nog steeds 24 uur per dag beschikbaar en daar zal in de toekomst niet snel verandering in komen.
De meeste mensen maken gebruik van hun geheugen, lijstjes,  schema’s en agenda, maar zorgen die middelen er echt voor dat jij de dingen doet die belangrijk zijn?
Lees in dit blog hoe jij weer twee handen aan het stuur krijgt.
time_management_0
Stephen Covey vertelt in zijn boek “De zeven eigenschappen van effectief leiderschap” dat alle succesvolle mensen één gemeenschappelijk kenmerk hebben. Dat is niet geluk, hard werken of goede relaties (al zijn dat wel belangrijke voorwaarden).
De doorslaggevende factor is: met het belangrijkste beginnen.
Wat verstaat Covey onder tijdsmanagement?
Organiseren en uitvoeren op basis van prioriteiten.
In feite gebruiken we onze tijd op een van de volgende vier manieren:
Time-Management-Covey
Figuur 1 Stephen Covey Tijdmanagementmatrix
Een activiteit wordt bepaald door twee factoren: hoe dringend zij is en hoe belangrijk zij is.
Zo kom je aan 4 kwadranten.
Dringend wil zeggen, NU! Dringende zaken kunnen ons gedrag beheersen. Dringende kwesties zijn vaak zichtbaar. Ze zetten je onder druk; ze dwingen je tot actie over te gaan.
Of iets belangrijk is, heeft te maken met resultaten. Als iets belangrijk is, draagt het bij aan je levenstaak, je waarden en je belangrijkste doelstellingen.
Hier volgt een voorbeeld om het duidelijker te maken.
Kwadrant 1, belangrijk en dringend: ‘s Ochtends voor je werk komt er een steekvlam uit je broodrooster . Je kunt zo’n brandende broodrooster niet belangrijk vinden, maar als je huis dan in vlammen opgaat…
Kwadrant 2, belangrijk en niet dringend: De brandende broodrooster is vergeten en je zit op je werk en bent geconcentreerd met een verslag bezig.
Kwadrant 3, onbelangrijk en dringend: Terwijl je zo geconcentreerd bezig bent word je gestoord door een aanbod van energieleverancier om over te stappen. Weg concentratie!
Kwadrant 4, onbelangrijk en niet dringend: Je concentratie is nu toch weg, dus ja gaat even appen en je lees de laatste Facebook berichten. Je hebt de smaak te pakken en leest het laatste nieuws op Nu. Ondertussen tikt de tijd door.
Tijdens de workshop werd duidelijk dat veel deelnemers zich in kwadrant 1 bewegen. Het gaat om taken die direct aandacht vragen en je snel in beslag nemen. Je kunt het vergelijken met het autorijden op een gladde weg. Je slipt, glijdt weg, moet alle kracht gebruiken om op de weg te komen en je haalt opgelucht adem. Het volgende probleem brengt je weer in de slip….etc etc.
Om onder de druk uit te komen vluchten velen naar kwadrant 4.
Herken je je in bovenstaand verhaal?
Als je veel tijd in kwadrant 1 en 2 besteedt, ben je meer op resultaat gericht, heb je visie, ben je evenwichtig, heb je controle, ben je gedisciplineerd en ervaar je weinig crisis.  In kwadrant 2 bevindt zich het echte werk en dat bepaalt uiteindelijk de kwaliteit van je inspanningen en je resultaten.
Als je kijkt naar je eigen taken op een dag, in welk kwadrant horen deze dan thuis?
In welk kwadrant ben je veel aan het werk? En hoeveel tijd ben je daar mee kwijt?
Ik ben erg benieuwd naar jouw verhaal.

Geef een reactie

Informatie & Gegevens