De 5 niveaus van “Goedemorgen”

Onlangs was ik aanwezig op het congres Happiness@work in Praag. Superleuk en spannend…..want de voertaal was Engels. Nu kan ik het prima verstaan en lezen, geen enkel probleem.

Maar spreken? Pfffttttt. Ik gebruik het nauwelijks in mijn dagelijks leven, dus ik voelde wel een drempel. Was mijn ‘steenkolen’ Engels voldoende om me verstaanbaar te maken op het congres en  daar buiten?

Tijdens het congres ontbijt, stond het zweet op mijn rug. Mijn eerste gesprekken waren met Tsjechische deelnemers, die ook wat problemen hadden met het vinden van Engelse woorden. Het werden ‘partners in crime’ en de drempel was verdwenen.

Happiness@work is steeds vaker een belangrijk onderwerp binnen bedrijven. Er zijn naast CEO’s, CFO’s en COO’s tegenwoordig ook CHO’s: Chief Happiness Officers.

Geluk en plezier op het werk heeft veel positieve effecten. Uit onderzoeken blijkt keer op keer dat bevlogen en betrokken medewerkers productiever en creatiever zijn, minder verzuimen, gemotiveerder en ondernemender zijn.

Dit betekent dat geluk op het werk geen overbodige luxe is, maar een verantwoorde investering.

Hoe maak jij je eigen dag en die van een ander plezieriger?    

Door er bijvoorbeeld bewust bij stil te staan hoe je s’ochtends binnenkomt en contact maakt.

Op welke manier pas jij de 5 niveaus van “Goedemorgen” toe?

Niveau 1:

Je komt binnen, zegt “Goedemorgen” en je krijgt geen antwoord. Een ‘warme’ start van de dag, maar niet heus.

Niveau 2:

Je komt binnen, zegt vol overtuiging “Goedemorgen” en je krijgt wat gebrom terug. Medewerkers/collega’s blijven aan het werk en kijken niet op.

Niveau 3:

Nu ga je het echt anders doen. Je komt energiek binnen, je zegt “Goedemorgen” met een glimlach op je gezicht en kijkt de ander aan. Jullie maken oogcontact en de ander zegt ook goedemorgen. Het gaat steeds beter.

Niveau 4:

Enthousiast en glimlachend zeg je “Goedemorgen”, je maakt oogcontact en maakt een compliment (kleding, haar, werkhouding, prestatie van gisteren etc etc). De ander reageert daarop met goedemorgen en oogt blij. Het geeft jullie beiden energie.

Niveau 5:

Goed gemutst kom je binnen, je maakt oogcontact, zegt “Goedemorgen”, gevolgd door een compliment en geeft tegelijkertijd een hand, een schouderklop of een vriendschappelijke tik. En je krijgt een schouderklop terug. Een mooie, energieke start van de dag.

Welk niveau van “Goedemorgen” pas jij toe? En wat is de reactie van de ander?

Wil je meer weten over het inzetten van je talent, het verhogen van je betrokkenheid en je gunfactor?

ellen@detalentversneller.nl/ 0683200371.

 

Geef een reactie

Informatie & Gegevens