Bus, Bad en Bed

Ik ben erachter gekomen dat ik het echt nodig heb om ook “tijd” alleen te hebben, na te denken, te lezen, te ontspannen, te wandelen, en soms helemaal niets te doen. Daarom ga ik minimaal eens per jaar een paar dagen naar een klooster. Je hebt er nauwelijks vertier, ik word nauwelijks  afgeleid en kan met gemak het principe van de 3 B’s toepassen.

Hoe pas jij het principe van de 3 B’s toe?

Het is voor iedereen aan te bevelen om je eigen “kwali” tijd te nemen, te hebben. Dat zijn de momenten die er altijd weer voor zorgen dat ik een duidelijk beeld krijg van waar ik nu meer bezig ben, het grote plaatje weer helder hebben, plannen te maken en de boel bij te sturen.

Mijn grotere doorbraken of beslissingen zijn gekomen terwijl ik in mijn eentje was, ver verwijderd van de drukke mensenwereld, voldoende ruimte had om na te denken. Dit gecombineerd met het lezen van een goed boek,  een flinke wandeling of een lekkere warme douche.

Verschillende onderzoekers hebben gevonden dat creativiteit inderdaad gestimuleerd kan worden door even afstand te nemen van een probleem, maar die onderzoeken zijn voor zover ik weet niet onder de douche uitgevoerd…

In de literatuur wordt wel gesproken over de drie B’s van creatieve invallen: Bus, Bad en Bed. Alle drie plekken waar we nu eens niet heel hard aan het nadenken zijn.

Dat kan ertoe leiden dat we openstaan voor ideeën die we anders niet eens in overweging zouden nemen.

Soms denken we te lang en te hard na over een probleem. Dan hebben we niet door dat we onszelf allerlei beperkingen opleggen die onze creativiteit in de weg staan.

Op de momenten dat we even afstand van het probleem nemen, bijvoorbeeld onder de douche, vallen die onbewuste beperkingen weg. Wat ook een rol kan spelen, is dat we onder de douche/in bad (meestal) alleen zijn en ons geen zorgen hoeven te maken over de reactie van anderen.

Als mens zijn we geprogrammeerd om goedkeuring belangrijk te vinden.

Omdat creativiteit per definitie betekent dat je iets origineels bedenkt, en je zo afwijkt van de norm, is het altijd een tikkeltje riskant om binnen een groep creatief te zijn. Maar onder de douche of in bad ontbreekt die evaluatieangst. Daarom durven mensen onder de douche ook hardop te zingen.

Koester je 3 B momenten:

  • Doe geregeld niets

  • Neem iedere dag een aantal denkpauzes. Onafgebroken achter je beeldscherm zitten is een ramp voor je productiviteit en creativiteit

  • Ga alleen wandelen (met of zonder hond) of hardlopen zonder muziek

  • Stap uit je eigen routine, je eigen omgeving, neem letterlijk eens afstand

  • Zet je TV, labtop  of tablet uit en zet je leven even aan.

Wat zijn jouw 3 B momenten?

Ik ben benieuwd naar je reactie.

Geef een reactie

Informatie & Gegevens